Azért írtam ezt a kis programot, hogy a házi feladatokban szereplő egyentek megoldásait le tudjam ellenőrizni.

Később akkor is hasznos volt, amikor nem tudtam elképzelni egy (bonyulult) függvényt. És persze nem tudtam, hogy van a Derive (bár az enyém kényelmesebb :) )..

A programban még sok hiba van. De igyekszem minél többet kijavítani.

Nem igényel telepítést, csak futtatni kell. Ekkor étrehoz egy beállítás-fáljt. Ennek letörlése az alapbeállítások visszaállítását jelenti. A mentéshez be kell ikszelni az F5|Mindig ment kilépéskor-t.

Egyszerűen csak be kell írni az ábrázolni kíván függvényt, és Entert nyomni.

A státuszsor második részében ábrázolás közben mutatja, hogy épp hol tart, a többiben az ábrázolás időtartamát, a látható x-intevallumot, az egérmutató koordinátáit, a nagyítás léptékét X- és Y-tengelynek megfelelően, a kijelölést.

A billentyűzet segítségével lehet a képet mozgatni, nagyítani, kicsinyíteni. A Shiftet nyomva a nyílbillentyűk a függvény-beviteli mezőre fognak vonatkozni. A mozgatás egérrel történő húzással is lehetséges.

A Megjegyzéseknél kiírja az értelmezési problémákat.

Az újabb függvényeket az előzőekre rárajzolja, a lapot F10-el tudjuk törölni. A függvények képletei azonban nem vesznek el, F7-nél újra beikszelve őket visszahozhatjuk. Ugyanitt megváltoztathatjuk a grafikonok színét. Alapbeállításként amíg a függvények száma el nem éri a 10-et, minden függvény új színt kap, de az újononnan beírt függvények a lista elejére kerülnek.

Shift+Bal egérgombbal kijelölhetünk egy intervallumot, amin meghatározhatjuk a minimumot és a maximumot.

A megjelenő ablak alján levő gombbal kiválaszthatjuk, hogy a felrejzolt függvények közül melyiknek a karjuk megatározni a szélsőértékeit.

Egy adott területre ráközelíthetünk a Jobb egérgommbal történő húzással, a Shiftet nyomva kijelölés aránytartó lesz.

Így megapjuk a hagyított képet.

F4nél vannak beállítások, a Vegyes fülön a Könnytett ábrázolás minden x-ponthoz csak egy y.pontot számol, míg ha ez ninics beikszelve, akkor a Pontosítás határán belül addig pontosít, amíg folytonos nem lesz a függvény grafikonja.

F9-nél saját függvényeket definiálhatunk a meglévőek felhasználásával. Beíráskor ha a beírt karakterek alapján már egyértelmű a függvény, akkor kiegészíti.

Ajánlom még elolvasásra a Helpet (F1).

Letölthető: Függvényábrázolás v1.75.

Kovács Tamás