Archive for the ‘Bringa’ Category

Bringás

csütörtök, március 11th, 2010

Lassan (igen, laaassaaan… a medve még visszament egyet vodkázni), itt a tavasz, meg bicikli. Nekem meg erről eszembe jutott körbenézni. És megint megállapítottam, hogy vannak olyan gépek, amiket szívesen elfogadnék. Amúgy ha valaki élettartam garanciás, strapa/túra biciklit szeretne, jót, akkor szerintem ezt. Persze másnak is vannak ilyen jellegű gépei, pl. ők sem megvetendőek. Nekik nyilván mindenre van megoldásuk. Mondjuk ez pont ocsmány. Persze az olaszok is ott vannak a szeren, kézzel készítve, acélból, a példának okáért.

Utálomutálom

szombat, szeptember 26th, 2009

Mindig akkor nem megy valami az sch-ban, amikor csomó mindent akarok írni. Ezeket vagy elfelejtem, vagy már nem érzem eléggé időszerűnek, mire újra elérhetővé válik a tárhely.

Kezdünk belerázódni itthon az új életbe, már széjjel furkáltam a lakást, felraktunk magunknak csomó mindent a falra. Meg mittomén. Noémi a munkahét 3/5-én később kel, mint én. Ezen a héten már háromszor bringával voltam megint, innen bentről nem annyira fíling a dolog, mint Sztendréről,jó hosszan a gáton, autóktól távol, viszont átléptem a 2000km-t idén, ami egyébként lófing, de nekem ez is valami. Az autó jó. A háznak jövő héten már a földszint födémjét betonozzák (ha egyszer nem felejtem el, lesz fénykép, magamnak is akartam dokumentálni), és bekötötték csütörtökön a villanyt is.

Hosszú…

szerda, augusztus 19th, 2009

Ma sokáig dolgoztam. Egy hatalmas (A0-s) rajzot kelett eléggé újra rajzolni. Kicsit más lett, és szerintem végeredményben átláthatóbb. Viszont nem A0-s, ami 840×1600mm nagyjából, hanem 840×1760mm, vagyis kb. olyan hosszú, mint amilyen magas vagyok én. 10 körülre lettünk vele… hát nem készek, bőven nem, de azért nagyjábób összeállt. Gondoltam sötét van, feldobom a biciklit a HÉVre, aztán haza, de kint annyira nagyonjó idő van, hogy inkább haza tekertem. Kellett volna várni 10 percet a HÉVre, úgyhogy időben mindegy is volt. Tekerni meg jól esett. Pedig sötét volt.

Tekertem

csütörtök, április 9th, 2009

A lock out-os teleszkóp nagy találmány. A kondim szánalmas, 19,3km/h-s átlagot mentem azon a körön, amit gimi eleje táján 20,5-21km/h, vége táján meg 22,5-23km/h körül toltam. Nagyjából. Volt anno “edzés naplóm” amibe ilyeneket mindig felírtam, de most nem találom.

Összefoglaló

csütörtök, április 2nd, 2009

Március 27-e majdnem egy hete volt, pedig én élek. És történnek velem a dolgok, sőt! én is történem őket.

Voltunk pl. noémivel még szombaton Premier Outletben, ahol nagy nehezen találtunk egy olyan nadrágot, ami jó volt rám, és jól is nézett ki, pedig két ilyen kellett volna. Ezután röhelyesen olcsón betegre ettük magunkat az IKEA-ban, amit rövid felderítő hadművelet követett. ÉS közben jegyzeteltünk is. És vettem reggel egy Manitou Axel Platinum ClickIt típusú teleszkópot használtan, jól.

Vasárnap nem demóztunk. Viszont a királyi TV új lakásának berendezésén dolgoztam mint egy 11 órát (és Mt is). De egész haladós volt. És Zsuzsi hozott nekünk ebédet. :)

Hétfőn dettó. Csak a próba maradt el.

Ígyhát (mivel hétvégén nem volt alkalmam haldni), kedden nem mentem konzultálni, és a hét további részében mellőztem a munkát.

Ezen kívül lett egy Echo Idigo IO-m.

A tanulás jegyében szerdán délelőtt úszni voltunk, majd szaunázni, majd melegvízben ücsörögni. 1,5km. És most senki nem cserélte el a törölközőmet az enyémmel.

A mai nap nem mentem el Musik Messére, pedig a cégből páran de. Viszont beépítettem a teleszkópot a helyére. Minek következtében vérzik az ujjam, de ez bicikli szereléskor természetes. Lehet, hogy gitározni is fogok még ma. És eladó a Mozo XMO 3.0 SC típusú ex-teleszkópom, mondjuk 10000Ft-ért. 80mm. Elpusztíthatatlan (az egyetlen gyenge pontját, az előfeszítés állító csavart még én megöltem). És nehéz.

Ezen kívül a laptopon muzsikál a win7. Egész sok minden működik rajta, de azért pár dolog nem. Pl. idegesítő, hogy nem lehet az asztalon levő alapból marha nagy ikonok méretét csökkenteni, csak tovább növelni. A tálca megoldás jó ötlet lenne, de kevés a hely rajta, pedig én mindig minden (néha nem is annyira) fontosat ki szoktam rakni gyors indító gombra. A start menü kereső jó. Néha egy-két dolog gyorsabb, mint az Xp-n, de azért sztem úgy általában lassabb. És vmiért kevesebb ideig bírja akkuról. És a Cisco VPN kliens nem ment fel rá. Aztán nem jött le róla. Pedig közben megtaláltam gugliban, hogy hogy lehetne felrakni, de addig most nem tudom felrakni, amíg a régi le nem jött. NC. Igen, tudom, még beta verzió. Ja! És hibernálás után, nem hajlandó újracsatlakozni a vezetékes hálózatra.

És hamár, akkor írok egy kicsit az egyetemről is. Pontosabban a diploma írásról. Hogy hogy nem állok vele. Va még kb. 6 hét. Ez kezd kevésnek tűnni. Kellene írni, tervezni, összerakni próbanyákon. Nekem meg kezd elfogyni a lendület.

Jövő héten Állás Börze.

BKV+1

szerda, január 7th, 2009

Tényleg lett 500Ft-os kerékpáros bérlet. Ez naggyon jó! Nem kicsit olcsóbb, mint rendszeresen vonaljegyet lukasztgatni! Vannak rá (közvetlenül nem linkelhető) bizonyítékok itt, meg itt.

Egy hét, ami szinte elmúlt

péntek, október 10th, 2008

Átlagos hét volt. Átlagosan fáradt voltam, átlagosan sokat rohangáltam, átlagosan idő volt. Nem volt semmi különös, csak… :)
Csak hétfőn abban az állapotban voltam, amikor bármely időpillanatban, bármely testhelyzetben képes voltam elaludni!
Csak kedden délután kirugdostak egy céghez angolul beszélgetni egy support vonallal, hogy adjanak csere készüléket (végül sikerült kb 2 perc alatt).
Csak szerdán (második szerdán) egy nép kiharcoltam magának, hogy kirugjam a rétegből a francba, én viszont nem vagyok elég határozott ehhez. Asszem. És szolidan lecsesződtem, mert rövid volt a réteggyűlés. Viszont délelőtt vettem biciklis cipőt (brown/tan).
Hát csütörtökön DVD írót cseréltem egy cégnél (kihívás ám a javából, főleg meg szakmai) és találkoztam Rékával, meg aztán Lillával, akik gimis osztálytársaim voltak. Tegnap még sztorizós-dumálós-hasznosatmegnemcsinálós Tigris is volt.
Ma meg aludtam 10-ig. Aztán alkatrészt keresgettem önlabhoz. A 80%-ukat vagy nem gyártják már, és nem találtam értelmes helyettesítőt, vagy nem lehet kapni, és nem találtam értelmes helyettesítőt. Viszont porszívóztam avart, és átrendeztem két rekket.
Holnaptól meg baszósmajom Bonobó hétvége lesz Pilismaróton.
Szóval vasárnap dél előtt nem leszek. Itthon.
Jó lenne már kint lenni…

A vicces, meg az átlagos

szerda, október 1st, 2008

Tegnap vicces napom volt. Reggel mértünk az MTA akusztikai laborban A Fizikussal, aki most nem kérdezett sok baromságot, inkább a másik csoporttal volt elfoglalva, akik eléggé bénák, meg magatehetetlenek voltak. Mi közben jót játszottunk, mértünk mindenhogy. :) Aztán hazajöttem, hazafelé bementem Békáson Tolonics Gerihez Grande Puntot tesztvezetni. Aztán tényleg haza. (Szte-Bp;Bp-Szte #1) Itthon voltam vagy egy órát, után visszamentem Kaszásdülőre (a busz nyilván vagy negyedórát késett, és alig lehetett rá felszállni…), ahol Mamámmal találkoztam, és vezettünk Honda Jazzt, meg Mazda 2-t. Aztán haza. (Szte-Bp;Bp-Szte #2) A Punto bazijó, de az 1,4 8V motorral nem gyorsul annyira, mint a Peugeot. A Honda egy nagyon fapados, praktikus autó. Mazdából egyel nagyobb motorút próbáltunk, mint amit amúgy néztünk, az elég jól ment, de annyira nem frankó autó sztem, mint a Fiat. Viszont drágább… A szívem természetesen az olasz autó felé húz. Egyel nagyobb motorrla. :) Végül este bementem kocsival falat mászni a Bercsényi koleszba. Mikor befelé mentem, orbitális dugó volt a frissen megynitott Megyeri hídon, gondolom a sok nyomi elment kipróbálni az új hidat, aztán úgy járt. A falmászás jó volt. Egy félév kihagyás után, extrák nélkül egy híján (és a plafon híján) végig másztam minden falat 1,5 óra alatt, és még ki se fáradtam halálosan. Hazafelé üres volt a Megyeri híd, úgyhogy muszáj volt kipróbálnom! Szép. Nagyon szép. És nagyon széles leálló sávja van. És csomóan parkoltak a leállósávban, és fényképezték a hidat. És elcsűrtem a pesti oldalon… de aztán haztaláltam. :) Fél1-től 1-ig megy Skypoltunk még Noémivel.
Ma átlagos nap volt. Délelőtt Yamaha szeminárium, ami szvsz eléggé unalmas volt. Délután egyetem. Közben szereztem hallgatói jogviszony igazolást, mert kell a Campusos licenchez. Sáráét meg feladtam a Postán, hogy neki is legyen, mert amikor a laptopjára akartam felrakni az Office-t és az aktiválásig jutottam, közölte, hogy annyiszor aktiváltam már ezt a kulcsot (kb ötször), hogy többször nem lehet. Yeah. Egyetem után meg gondoltam eltekerek Batyiig, aztán onnan HÉV. Aztán ott azt gondoltam, hogy eltekerek az Alsórakparton Filatorigátig, mert az még vicces, aztén onnan HÉV. Ott meg azt gondoltam, hogy majd inkább Csillaghegytől, de ott se akaródzott felszállni a tömött, büdös, koszos HÉVre, mert szép idő volt, meg talán kis hátszél is, és élveztem a tekerést, hogy végül hazatekertem. :) Meglepően hideg lett hirtelen, mikor lement a nap.
A Chrome helyesirás ellenőrzője nem tud magyarul, és nem tudom kikapcsolni.
“Kék a zöld, és ég a fű…”

Ki milyen bringával nyomul a hazai blogszférában?

csütörtök, július 10th, 2008

A témát Sylverdevil indította, engem meg Domi…. hmmm…. hívott meg rá.

Hát lássuk csak. Először is van egy montim, amiről sajnos ez a legjobb képem.

dscf0776_.jpg

2002 nyarán kaptam a szülinapomra egy lehtőséget, hogy összerakjak egy bringát. Mivel a keret szűkösebb volt, mint az ideális, jópár dolog átugrott a régi bringámról (Schwinn-Csepel Woodland AX), merev villa volt csak a gépben, stb. Egy-két dolog máig megvan (első agy, kormány, nyereg). A gép legelső formájában megjárta Rómát, kopasz gumival, csomagtartóval, szíjas klipsszel még 2002 nyarán. Utána ősszel lett rá patent pedál, és teleszkóp (a teleszkóp akkor jó vételnek tűnt, csak azóta megszűnt a supportja, és most már nagyon nehéznek érzem, viszont nincs kedvem egy valag pénzt költeni egy könnyű teleszkópra).

Tavaly nyáron volt a gép nagyon felújítva, 3*7-ről 3*9 sebességesre fejlődött, ehhez új hátsó kereket kapott, új meghajtást, és új váltó rendszert. A váltó egy érdekes állat, mert alapvetően Shimano rendszer, de a SRAM Shimano kompatibilis karjaival, ami nagyon jó választás volt. Felújítás előtt sokat gondolkodtam rajta, hogy vegyek-e új gépet (vszeg Author Cross lett volna), vagy erre költsek, de annyira a szívemhez nőtt a gép, hogy nem akartam eladni, még egy gépet venni mellé meg nagyon luxus lett volna, bár inkább túragép jelleggel használom, mint montinak. Egy Cross vszeg sokkal jobban kiszolgálná az igényeimet (pl nem lenne orrnehéz a telótól…)

Mostanában ezzel járok melózni, mert a városi szutykomnál sokkal jobb, és szerencsére le tudom rakni rendes helyre a munkahelyemen. Emiatt viszont most is kopaszgumi van rajta, és érik rá egy sárhányó. Sárhányót konkrétan ma akartam venni, de 4 boltban nem volt montira való pálcás sárhányó, úgyhogy lehet, hogy megrendelem sokér (szállítási és csomagolási költség) ebike-ról…

Technikai paraméterek:

 • Váz: Merida New Matt Sport
 • Villa: Mozo XMO 3.0 SC
 • Stucni: Ritchey Logic Comp (rövid és lapos)
 • kormány: ITM aluminium
 • markolat: IKE szivacs
 • kormányszarv: B+
 • Fék: Deore ezüst
 • Fékkar: Deore fekete
 • Első váltó: Deore
 • Hátsó váltó: Deore
 • Váltókar: SRAM Attack Trigger Shifter
 • Óra: Cateye Mity 4 (asszem)
 • Kormánycsapágy: VP Component
 • Nyeregcső: IKE
 • Nyereg: Selle San Marco
 • Hajtókar: Deore octalink
 • Monoblock: Shimano octalink
 • Pedál: PD M515
 • Lánc: SRAM PC 951
 • Váltóbowden set: BBB Shiftline
 • Fékbowden set: Shimano XTR
 • Első kerék:
  •  agy: Shimano Acera-X
  • küllők: DT
  • felni: Mach1 Tequila
  • külső: WTB Wiervolf, vagy Schwalbe City Jet
 • Hátsó kerék
  • agy: ACOR
  • küllők: DT
  • felni: Sun Mach IV
  • külső: Ritchey Excavader Comp vagy Schwalbe City Jet

Aztán vagy egy szutyokországútim is, amit bárhol ott merek hagyni. Ezzel járok pl. egyetemre.

dscf0748_.jpg

Kék színű, Shimano Exage, meg noname váltó és meghajtás rendszerrel, Weinmann fékkarokkal, 5-ös racsnival (egy-két fogaskerék szarrá van már rajta kopva), Semperit gumikkal, elöl egy Alesa, hátul egy Vuelta felnivel. Eléggé házibarkács módon vannak rá felrakva modern fékek. Régen össze voltak csavarva a küllői (a képen még ez látszik, ha látszik), idén tavasszal újrafűzettem a kerekeit, mert lehetetlen volt centírozni, és elkezdtek törni a küllők. Van rajta egy egyoldalas B+ patentpedál, meg sárhányó. Nincs rajta kulacstartó. Jelenleg üzemképtelen, mert vettem bele hátra új fékpofákat (a régiek csavarig koptak), és nem nyítja szét annyira a rugó a féket, hogy beférjen a fékpofa a fék és a felni közé… Vszeg a már említett bindzsinek köszönhető. Most épp találtam egy kicsit szélesebb féket occsóért, remélem megoldja a gondot.

Amit még érdemes elmondani róla, hogy jelenleg a harmadik kormányával működik. Az első eltört a stucni mellett egyszer, mikor épp lefele gurultam egy macskaköves úton. Szerencsére megúsztam. Aztán kölcsönadtam pótbiciklinek egy bringatúrára, ahol használták is, estek is vele, és vagy tényleg elgörbült a kormány, vagy csak megpróbálták visszagörbíteni, mindenesetre az eredmény siralmas volt. A harmadik meg a mostani. A képen a második van. Az egy elég jó kormány volt. Széles, és lefelé szétfele nyílt… hagyjuk. Kényelmes volt, az a lényeg. :) A mostani meg kommersz, és nem kifejezetten kényelmes, viszont nem szeretem. De ez volt épp olcsóért használtan a bringaboltban, mikor cserélték.

Fontos még megemlíteni Giro Havoc típusú sisakomat, ami nélkül soha sehova egy métert se. Ezenkívül lámpák (az eldő NEM ledes, mert azzal nem lehet látni), meg lakat. A hátizsákomnak meg állandó lakója az esőkabát/esőnadrág.