Kicsi ház…

Van itten a The Problem.

Ház OR lakás? (előbbi új, és sztendrén, utóbbi meg nem, és Bp-en) Sztem előbbi. Ez viszont generál Second Problem.

Tégla OR könnyűszerkezetes. E kérdésben gugliztam egész délután. De még csak halvány sejtéseim vannak a dologról.

Ez egy provokatív poszt. Sok kommentre számít titokban! ;)

27 Responses to “Kicsi ház…”

 1. Domshow Says:

  Könnyűszerkezetes=fa? Vagy YTONG?
  A fa tök szép, tök jó, de a minőségi már szerintem téglaárban van. YTONG jellegű dolgok meg jók.

  Vannak építkezésközeli élményeim, de azt inkább valami más kommunikációs formában fejteném ki.

  Amúgy milyen jó problémáid vannak :)

 2. zsuzsi Says:

  Kár, hogy nem értek hozzá. De szerintem legyen szép. :) Különben elég egyértelműen Sztendre. (És tökre szívesen segítenék majd, ha lehetne valamiben.)

 3. mt Says:

  Ház. Nem Budapesten. És tégla/Ytong. Viszont alaposa külső szigeteléssel, lehetőleg hőszivattyúval, nem gázzal és alternatívfűtési forrással (jól kiépített fűtőjáratos téglakályha központi helyen).

 4. mt Says:

  Tisztességesen hangszigetelő könnyűszerkezetes falakat csinálni nem annyira triviális/olcsó… Kell ugye a C profilozás, ami egy dolog, de mindkét oldalt 2×2~2.5cm-es gipszkarton, közé 5 de inkább 10 cm üveggyapot. És akkor közel sem olyan szilárd a fald mint a tégla, nem tudom relatív szabadon furkálni, kisebb a terhelhetősége. Villanyt vezetékezni mondjuk könnyebb mert nem kell kivésni (bár jóféle kéttárcsás horonyvágókkal az se vész). A tégla viszont ugyanolyan gyorsan építhető, önmagában jól szigetel hang (és ilyen szempontból én inkább tégla mint Ytong -> sima üreges falazótéglával úgy húzol fel egy válaszfala mint a sicc).

  Szóljál mikor lehet menni hozzád építkezni. :mrgreen: Itthon már nem nagyon van mitcsinálni… :)

 5. Miki Says:

  Vannak direkt ilyen házakra szakosodott cégek, sok referenciával, a minőség nem kérdés. Olcsóbb megcsinálni egy könnyűszerkezetes házat kb 20-25%-kal, ami eléggé sok. És egy könnyűszerkezetes ház megvan 3hónap alatt az alapozás elkészültétől, a téglaház meg mondjuk 4-5 hónap inkább.
  Alternatív fűtés és egyéb nyalánkságok pedig tuti nem fognak beleférni a keretbe. Akkor se, ha hosszútávon (tényleg, mennyi is?) kifizetődő.
  Viszont a könnyűszerkezetes faházak hőszigetelése nagyságrendekkel jobb, mint a tégláé.
  Most úgy tűnhet mintha könnyűszerkezetes párti lennék, pedig azért nem. :)

 6. mt Says:

  :) nem találom nyilván az árakat, de nagyjából egálban van négyzetméterre vetítve a normál fűtés az alternatívval. Nincs ellenemre a könnyűszerkezetes, csak jobb szeretem a jól bevált hagyományost. :D Aztán meg ha kifelé szigeteled jól (egy réteg dryvit plusz a tető szigetelés (üveggyapot+mikecell), kezitcsók) akkor belül már szép és jó.

 7. mt Says:

  http://www.palmex.hu/araink.html Ez csak egy a sok közül. :) Én a téglára szavazok. :)

  Átmeneti megoldás a tégla váz (külső ill fő falak) és könnyűszerkezetes belsőterek. Én amúgy nagyon rámennék a szigetelés és energiagazdaságosság kérdésére, szerintem ez fontosabb mint az épület-szerkezet milyensége.

 8. Miki Says:

  Hát ezaz. Sztem már a linken levő legkisebb falvastagságú fa szerkezet is jobban szigetel a téglánál. És ez a legelső nemmindegy.
  Az energiagazdaságos módszerek amúgy eléggé érdekelnek, de még nem találtam meg azt a helyet, ahol rendesen le lenne írva, hogy mi miért és hogyan éri meg.

 9. mt Says:

  Szerintem lehet hogy a Dzsuvit meg kéne kérdezzed… :)
  http://energiagazdasz.hu/

 10. SAny Says:

  Hali,
  ha kell van pár megányi kb 300M magyar ebook-om, ami erről a témáról szól (napenergia, passzív házak, alternatív fűtésmódok, megújuló energiák a az épületgépészetben, stb… - többé kevésbé PDF) Hova töltsem föl?

  Csa
  SAny

 11. SAny Says:

  Ja és tégla :-)

 12. SAny Says:

  Az előzőt moderáld ki ha gondolod. Szóval ház. OK - hosszútávon. Előnyöket nem kell ecsetelni, magad vagy, szomszédra nem kell tekintettel lenni annyira, jót lehet sütögetni a kertben stb… De… Ha ház, akkor az mindíg gonddal jár. Folyamatosan ott kell lenni a kerten, havat pucolni, figyelni hogy ne tömődjön el a csatorna, kirakni a szemetest, folyamatos barkácsolás, mert mindíg van tennivaló a ház körül. Ezek azért ha az ember fiatal hátrányként is jelentkezhet - ez mind időt vesz el a bulizástól vagy más egyéb fontos programoktól (pl. Filutky):-). Nekem ez már előny, mert örülök hogy ki lehet kicsit kapcsolódni, meg a gyereket is ki lehet csapni legelni. Szóval azért nézd meg ezt az oldalát is.
  SAny

  Ja és tégla :-) Az alternatív fűtésmódokat ha nincs is pénzed megcsináltatni, úgy kell megterveztetni hogy a csövek, csatlakozások már benne legyenek a házba, hogy ne kelljen +1X szétveretni. Egy csomó ismerősöm így csinálta meg, és most szerelteti fel a napkollektort a házra.

 13. Domshow Says:

  én kérném az alternatív energiás anyagot, ha lehet!
  ftp[kettőspontperper]domshow[pont]myftp[pont]org
  felhasználónév és jelszó is temp
  Köszönöm szépen! (jah, innen a Miki is le fogja tudni szedni, ha kell neki)

  Köszönöm!

 14. Domshow Says:

  a “mikecell” az nem nikecell? Fűzfőn vannak amúgy :)
  Nálunk balatonon van 5cm hungarocell kívül, arra van rávakolva. Szigetel, mint atom. Nyáron olyan hűvös van a házban…

 15. Domshow Says:

  Hangszigetelésről jut eszembe, meg az üres pince/padlástérről :D Lesz próbaterem? :P

 16. Miki Says:

  Ha lesz annyi fölös tér a pincében, akkor igen. Amúgy meg… az igazi egy ház-a-házban elvű próbaterem lenne. :mrgreen:

 17. SAny Says:

  Megyen fölfele - de még legalább egy óra - ha nem több. A nikecellnek a használata cool - szó szerint (nekünk is Balatonon (konkrétan Bfűzfőn)van beburkolva a ház). Ami hátrányáról hallottam hogy nem szellőzik a ház, nem lélegzik.

 18. mt Says:

  Domi! De, csak nyilván egymás mellett van a billentyűzeten az M meg az N, szóval tehetsz egy szívességet… :mrgreen: :)

  Na igen, a dryvitről többen mondták, hogy a ház természetes szellőzését gátolja, viszont mintha olvastam volna már erről megoldást.

  Megpróbálom megkeresni.

 19. Domshow Says:

  Megoldás a szellőzésre: ablak! Igen, az is jó szigetelésű, de vannak beépített szellőzőnyílások, amik nyithatóak és zárhatóak. Balaton nekünk konkrétan bepenészedett :D (na jó, csak a mi szobánk. Persze, mert a hülye riasztó miatt azt hittük, hogy mindent csukni kell… Jah, meg kémény! Az is sokat húz kifele, és átszellőzteti a házat… Apró praktikák…

  SAny! Köszi, átjött 150 MB, és látom, még helyre is raktad :D (energetika… én azt tanulok, úgyhogy… :) )

 20. mt Says:

  Majd jól letöltöm ám én is.

  Ablak vs szellőztetés. Egy alapos átszellőztetéskor kb 40%-a illan el a befeccölt fűtési energiának. Németországban tervezik hogy kötelezővé teszik szellőztetőrendszert (mert ha így gondolod meg az is energiát spórol, plána ha hőcserélős mondjuk).

  Ugye Miki? :p

 21. mt Says:

  http://isoteq.hu/csatolt/passziv_epit.pdf

 22. mt Says:

  NNnna. mire ezeken a pdf-eken átrágom magam…

 23. Miki Says:

  Most már nekem is megvannak a pdf-ek. A hőszivattyúsba belenéztem. Gyanús. Nincsenek benne hátrányok, csak előnyök. :)

 24. SAny Says:

  Előnyök hátrányok
  http://www.vfk.hu/?oldal=fooldal&id=hirek&art_id=45

 25. mt Says:

  Miki!

  Drága… nem elég? :)

 26. Miki Says:

  Igen. Asszem ez eléggé döntő érv… Amúgy kösz, valami ilyen cikket kerestem!

 27. SAny Says:

  Nem nem soha nem elég …
  Új könyv került feltöltésre “Az energiatakarékos építkezés” - csak hogy még nagyobb legyen a káosz a fejekben. Jó szórakozást!

Leave a Reply