A SEMduino használata röviden (v1.2)

1.    Kapcsolás és nyákterv (EAGLE): 

http://home.sch.bme.hu/~sasdik/upload/semduino.sch

http://home.sch.bme.hu/~sasdik/upload/semduino.brd

2.    A bootloader betöltése:

Aki működő eszközt kapott a SEM-től, annak ez a lépés kimarad!

Tehát fel kell tölteni az AVR-re a bootloadert, az ISP programozó csatlakozón keresztül. Ehhez JP3-at zárni kell, ezután egy külső programozóval (pl. STK500) beírható a loader.

A bootloader itt található: 

http://home.sch.bme.hu/~sasdik/upload/semduino_usbhidloader.hex

Fusebitek:

FUSEH = 0xc0, FUSEL = 0x9f. Tehát külső hf kvarc, bootloader a 0x1800-as címen.

Ezen felül érdemes a bootloader rész lockbitjeit is bekapcsolni, bár ennek hiányában is nagyon ügyesnek kell lenni a loader elrontásához.

3.    Bootloader módba kapcsolás:

Most, hogy már van bootloader, ha a reset gomb lenyomása alatt nyomvatartjuk a loader gombot, akkor a kék USB LED világítani fog, a sárga LED is világítani fog, és elvileg magától telepítődik minden driver. Az eszközkezelőben valami HID eszközként jelenik meg. Innentől a megfelelő segédprogrammal USB-n keresztül feltölthető a programunk.

4.    Használat:  

A következő tool tud .hex fájlokat feltölteni az eszközre, de csak akkor, ha az bootloader módban van (lásd előbb). A -r kapcsoló megadásával újra is indítja a mikrokontrollert, és futtatni kezdi a programot:

http://home.sch.bme.hu/~sasdik/upload/load.exe

Ha nem akarsz parancssorral szórakozni, akkor windows Open with... paranccsal társítod a .hex fájlhoz, így egy kattintással feltölthető a program.

Kipróbáláshoz itt egy tesztprogram, ez a sárga LED-et villogtatja: http://home.sch.bme.hu/~sasdik/upload/semduino_demoapp.hex

5.    Bónusz: a SEMduino mint USBASP programozó:

Ez főleg akkor lehet hasznos, ha saját projektet építesz, és valahogy fel szeretnéd programozni a már beépített mikrovezérlőt, de nincs STK500-ad.

Megfelelő firmware használatával a fejlesztőpanel képes teljes értékű USBasp programozóként is működni. Ehhez a szokásos módon (ahogy a demoappal is tettük) töltsük fel a következő hexet:

http://home.sch.bme.hu/~sasdik/upload/usbasp_programmer.hex

Innentől ugyanúgy működik, mint egy USBasp, a driver telepítés nehézségeivel együtt. A programozó csatlakozóra a szabvány 10P ISP kábellel köthetjük a targetet.
A JP4 feldugásával tápot adhatunk a targetnek (saját felelősségre!).

6.    További hasznos dolgok:

A bootloader forrása: http://www.obdev.at/products/vusb/bootloadhid.html
Az itt közölt .hex-ek forrásfájljai: http://home.sch.bme.hu/~sasdik/upload/semduino_sources.zip